#énidőm

2023.01.09.

Megosztás

„Hatalmas bátorság kell ahhoz, hogy megmondjuk, felvállaljuk, ami belül van. Legtöbbször inkább azt mutatjuk, amire a másik/mások vágynak, amit elvárnak tőlünk. Sőt egy idő után elkezdünk arra vágyni, és azt hisszük, hogy a másik vágya a mi vágyunk is. Ez vegytiszta őrület, hiszen még egy egysejtű organizmus is jobban tudja, hogy mit akar: a fényt keresi, mert tudja, neki arra van szüksége. Az ember számára vajon miért olyan nehéz felvállalni, ami neki jó, ami az ő saját vágya?”/Feldmár András/

Általában könnyebbnek tűnik az árral sodródni, mint kiállni a saját véleményünk mellett, pedig az önálló vélemény felvállalása és a belső értékrendünk felvonultatása kifejezetten pozitív pszichológiai élményt jelent és az egészségünkre is jó hatással van.

A mérések során kiderült, hogy azok, akik behódoltak a többségnek, és nem álltak ki a saját véleményük mellett, ugyanolyan állapotba kerültek, mintha valamilyen fenyegetettségnek lennének kitéve, míg azok, akik felvállalták nézetüket a többiekével szemben, mindezt inkább kihívásként élték meg, ami erőt adott számukra és fellelkesültek tőle.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

.
.