Gurulós fánk…
Megosztás
…mert, ha farsang, akkor fánk! Tudtátok, hogy a fánknak lelke van? Bizonybizony, hisz a jó háziasszony lelkének piciny darabját is beledagasztja a tésztába. A recept egyáltalán nem ördöngősség, aztán mindenki döntse el maga, hogy marad a nagymama bevált szalagos fánk vagy csöröge fánk receptjénél, vagy belevág a gurulós fánkba.
Hozzávalók:
- 50 dkg félfogós liszt (25 dkg sima BL55-ös liszt és 25 dkg rétesliszt keveréke)
- 180 ml tejszín
- 2 tojássárgája
- 2,5 dkg élesztő, amit 1 dl langyos tejben 1 kk. cukorral felfuttatunk
- 3 kk cukor
- 0,5 dl szódavíz
- 2 ek.olvasztott vaj
- csipet só
- diós és fahéjas porcukor tálaláshoz
Elkészítés:
- A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Amennyiben túl lágy lenne a kapott tészta kevés lisztet adagolunk hozzá, alapos dagasztás mellett.
- Lisztezett tálba helyezzük, letakarva meleg helyen pihentetjük (kelesztjük), 15 – 20 percet.
- Pihentetés után lisztezett deszkára borítjuk, kb.1 – 1.5 cm vastagságúra nyújtjuk, és 3-4 cm átmérőjű pohár vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
- Előmelegített, bő olajban kisütjük. Fontos, hogy egyszerre ne tegyünk sokat az edénybe mert egy kicsit nőni is fog a fánkunk, illetve legyen helye megfordulni, amint kisült az egyik oldala.
- Amikor kisültek a fánkjaink diós és fahéjas porcukorba kiszedjük, meghempergetjük őket. Természetesen lekvárral és mogyorókrémmel is nagyon finomak.