
Gurulós fánk…
…mert, ha farsang, akkor fánk! Tudtátok, hogy a fánknak lelke van? Bizonybizony, hisz a jó háziasszony lelkének piciny darabját is beledagasztja a tésztába. A recept egyáltalán nem ördöngősség, aztán mindenki döntse el maga, hogy marad a nagymama bevált szalagos fánk vagy csöröge fánk receptjénél, vagy belevág a gurulós fánkba.

Hozzávalók:
- 50 dkg félfogós liszt (25 dkg sima BL55-ös liszt és 25 dkg rétesliszt keveréke)
- 180 ml tejszín
- 2 tojássárgája
- 2,5 dkg élesztő, amit 1 dl langyos tejben 1 kk. cukorral felfuttatunk
- 3 kk cukor
- 0,5 dl szódavíz
- 2 ek.olvasztott vaj
- csipet só
- diós és fahéjas porcukor tálaláshoz
Elkészítés:
- A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Amennyiben túl lágy lenne a kapott tészta kevés lisztet adagolunk hozzá, alapos dagasztás mellett.
- Lisztezett tálba helyezzük, letakarva meleg helyen pihentetjük (kelesztjük), 15 – 20 percet.
- Pihentetés után lisztezett deszkára borítjuk, kb.1 – 1.5 cm vastagságúra nyújtjuk, és 3-4 cm átmérőjű pohár vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
- Előmelegített, bő olajban kisütjük. Fontos, hogy egyszerre ne tegyünk sokat az edénybe mert egy kicsit nőni is fog a fánkunk, illetve legyen helye megfordulni, amint kisült az egyik oldala.
- Amikor kisültek a fánkjaink diós és fahéjas porcukorba kiszedjük, meghempergetjük őket. Természetesen lekvárral és mogyorókrémmel is nagyon finomak.
Ezeket is érdemes megnézni

…ha öreg leszek, én is ilyen Marika néni szeretnék lenni!
2021.04.28.
Tésztalazítók titkai konyhanyelven
2021.01.01.