Gasztro

Gurulós fánk…

Megosztás

…mert, ha farsang, akkor fánk! Tudtátok, hogy a fánknak lelke van? Bizonybizony, hisz a jó háziasszony lelkének piciny darabját is beledagasztja a tésztába. A recept egyáltalán nem ördöngősség, aztán mindenki döntse el maga, hogy marad a nagymama bevált szalagos fánk vagy csöröge fánk receptjénél, vagy belevág a gurulós fánkba.

Hozzávalók:

  • 50 dkg félfogós liszt (25 dkg sima BL55-ös liszt és 25 dkg rétesliszt keveréke)
  • 180 ml tejszín
  • 2 tojássárgája
  • 2,5 dkg élesztő, amit 1 dl langyos tejben 1 kk. cukorral felfuttatunk
  • 3 kk cukor
  • 0,5 dl szódavíz
  • 2 ek.olvasztott vaj
  • csipet só
  • diós és fahéjas porcukor tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Amennyiben túl lágy lenne a kapott tészta kevés lisztet adagolunk hozzá, alapos dagasztás mellett.
  2. Lisztezett tálba helyezzük, letakarva meleg helyen pihentetjük (kelesztjük), 15 – 20 percet.
  3. Pihentetés után lisztezett deszkára borítjuk, kb.1 – 1.5 cm vastagságúra nyújtjuk, és 3-4 cm átmérőjű pohár vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
  4. Előmelegített, bő olajban kisütjük. Fontos, hogy egyszerre ne tegyünk sokat az edénybe mert egy kicsit nőni is fog a fánkunk, illetve legyen helye megfordulni, amint kisült az egyik oldala.
  5. Amikor kisültek a fánkjaink diós és fahéjas porcukorba kiszedjük, meghempergetjük őket. Természetesen lekvárral és mogyorókrémmel is nagyon finomak.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

.
.