Szeretem

Így hat szervezetünkre a savanyú káposzta

Megosztás

A savanyú káposztából számtalan finom étel készíthető, ám nem csak ezért szeretjük. A savanyú káposzta illetve annak leve tele van vitaminokkal és a bélrendszerre is jótékonyan hat. Újkori multivitamin amit nagyanyáink is imádtak.

Savanyú, összehúzza a szánkat, nyersen tulajdonképpen nem is túl gusztusos, mégis örök kedvenc a savanyú káposzta, amiből évente több kiló is lecsúszik a torkunkon. Mintha csak a szervezetünk ösztönösen hajtana a hűtő felé, hogy a vékony hosszú csíkokat kizárólag kézzel felcsippentve, fejünket hátraszegve csak küldjük és küldjük lejjebb, hogy gyomrunkba érve végre kifejthesse minden jótékony hatását ez a ropogós és üdítő finomság. Főzve, rakva, párolva, levesnek, salátának, vagy nyersen is gazdag vitamin- és tápanyagforrás.

A savanyú káposzta fejeskáposztából készül, az erjesztést sóval, vagy sós vízzel és kovásszal végzik 10-90 napig. A fejeskáposzta C-vitamin tartalma igen magas (20 mg/100 gr), amit a savanyítás után sem veszít el, mint ahogy más, értékes összetevőit sem

Az erjesztett káposztának gyakorlatilag nincs is kalóriaértéke. A káposzta a lactobacillus nevű erjesztő baktériumot tartalmazza, mely az erjedéskor tejsavat szabadít fel. A tejsav jót tesz a bélflórának. A rákmegelőző enzimek, melyeket a káposztafélék családjába tartozó zöldségek tartalmaznak, erjedés során nem sérülnek. Ázsiában például savanyú káposztával gyógyították a madárinfluenzát. A savanyú káposzta életerőt, energiát,  férfiasságot ad, nem csoda hát, hogy ez a nagyon régi, hagyományos savanyúság ismét virágkorát éli.

Sajnos a boltban kapható zacskós savanyú káposztát gyorsított eljárással savanyítják, mely nem tejsavas erjedéssel történik, hanem ecet, vagy citromsav és édesítőszer hozzáadásával. Utólag tartósítószerrel kezelik, hogy hosszú ideig legyen eltartható. Ahhoz pedig, hogy a káposzta roppanós maradjon, borként használnak. Éppen ezért a bolti savanyított káposztában nem sok élő dolog van.

Tehát aki teheti vásárolja meg ezt a remek és tápláló vitaminforrást a piacon vagy ha elég bátor készítse el saját maga.

Ha már van otthon káposzta, ajánlom az alábbi receptet:https://ritareceptjei.hu/zsebes-boros-karaj-kaposztaagyon-sutve-burgonyaval

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

.
.