Receptek

Mindennapi kenyerünk

A házi kenyérsütésnek megvan a maga semmihez sem fogható varázsa. Egyszer kipróbálod, rájössz, hogy nem nagy ördöngősség, és utána nem tudod majd abbahagyni. Tény, hogy lehet variálni, túl bonyolítani, kísérletezgetni, de ha kezdő vagy, akkor ajánlom, hogy előbb ezt próbáld ki, és ha már szerelemmé vált a cipók készítése, nagyobb lesz a bátorságod, hogy bonyolíts, csavarj egyet, kettőt a recepten, és már akár a házi kovász készítésébe is belefoghatunk együtt…

Szóval lássuk a nagyon egyszerű, elronthatatlan alapreceptet:

Hozzávalók:

  • 1 kg búzaliszt
  • 1 ek. só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 6 dl langyos víz

Mindössze ennyi hozzávalóra van szükségünk, hogy egy ízletes, finom kb. 1.5 kg – os veknit készítsünk. Az összes hozzávalót egy tálba mérjük, majd elkezdjük szépen összedolgozni. Igen, kicsit ragad, kicsit megdolgoztatja az izmainkat, de majd amikor sül, és finom kenyérillat lengi be a lakást, hidd el már nem is fogsz emlékezni erre a pár munkás percre. Amennyiben ezt nem tudod kivitelezni, természetesen egy erre alkalmas robotgéppel is összedagaszthatod a hozzávalókat. Tehát: amikor kellően összedolgoztad, elválik az edény falától, és szép sima a felülete a gombócodnak, akkor takargasd jól be, és hagyd kelni kb. 40 percig. Ekkor szépen elkezd dolgozni az élesztő, és kb. a 2x – re fog kelni a tészta. Ekkor bekapcsolhatod a sütőt, én 250 fokra melegítem, alső – felső sütésre állítom. A tésztát ismét jól átgyúrom, ekkor formázom meg: deszkán kézzel kilapogatom, feltekerem, és belehelyezem a sütőpapírral kibélelt Pataki – tálba (vagy amiben sütni szeretnéd) ajánlom a szilikonos sütőpapírt, az nem ragad rá. Ekkor lehet bevágni a tetejét, és amíg a sütő bemelegszik, szintén felretesszük kb.20 percre pihenni. Mielőtt bemenne a forró sütőbe meglocsoljuk vízzel, illetve a ráhelyezett tálat is bevizezzük. Ez azért fontos, hogy a sülés közben keletkező gőzben még tovább tudjon kelni a kenyérkénk.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük