Szalagos farsangi fánk – egyszerűen
Szalagos fánk nélkül nem is farsang a farsang. Tény, hogy néhány alapszabályt be kell tartani elkészítésekor, de ha ezek birtokában vagy, akkor már szinte gyerekjáték egy jó farsangi fánk elkészítése.
Nézzük, mi az a pár szabály:
- Az olaj meleg legyen, de ne forró, mert különben gyorsan megég , belül pedig nyers maradhat.
- Ne zsúfoljunk az olajba sok fánkot sütéskor, hiszen a tészta sülés közben még dagadni fog.
- A fánk mindig lyukas felével lefelé kerüljön az olajba, mert így fog szépen úszni az olajba.
- Mikor bekerült a tészta az olajba egyből takarjuk le fedővel a sülő fánkjainkat, és szigorúan csupán másfél percig süssük (közepes hőmérsékleten), majd a fedőt félretéve fordítsuk meg őket és most a másik oldalukat is süssük másfél percig, de ezt már fedő nélkül.
Hozzávalók (kb. 25 – 30 darabhoz):
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 6 dkg olvasztott vaj
- 3 tojássárgája
- 2 cent rum (amennyiben gyermek is fogyaszt belőle nem ajánlom, bár sütés közben nagy része elpárolog)
- csipet só
- 4 – 4.5 dl zsírosabb tej
- 1 citrom reszelt héja (elhagyható)
- 1 liter olaj vagy 1 kg zsír a sütéshez
- Tálaláshoz: baracklekvár és porcukor
Szintén fontos, hogy a helyiség, ahol dolgozunk kellően meleg és huzatmentes legyen. Az alapanyagokat is ajánlatos időben előkészíteni, hogy átvegyék a környezet hőmérsékletét.
Elkészítés: A tej felét meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a porcukrot. Ha felfutott az élesztő belekavarjuk a tojások sárgáját, az olvasztott vajat, csipet sót, a többi tejet és a rumot. Ez utóbbi nem csak a tészta állagát javítja, hanem gondoskodik arról is, hogy sütés közben kevesebb olajat vegyen fel a tészta. Miután jól összekavartuk elkezdjük hozzáadagolni a lisztet. Figyeljünk arra, hogy ne legyen kemény a tészta, lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kell kapnunk. Alaposan kidolgozzuk és közben a citrom héját is belereszelhetjük. Addig kell dagasztani, amíg szép hólyagos nem lesz. Dolgozhatunk géppel is, fakanállal akár 20 perc is lehet a dagasztás.
Mikor szépen összeállt, tetejét liszttel meghintjük, letakarjuk, langyos, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük. Ez akár 30 – 40 percet is igénybe vehet. Türelem!
Utána lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, kinyújtjuk, közepes (vizespohár) méretű formával kiszaggatjuk. Ezt követően újra letakarjuk és 15 – 20 percig pihentetjük. Vigyázzunk, ne keljen túl, mert akkor nem lesz szalagos. Ezt követően a fenti 4 szabályt betartva megsütjük és bezsebeljük a család dicséretét! 🙂
Tálaláskor baracklekvárt teszünk rá és meghintjük porcukorral. De modernebb változat esetén tehetünk rá tejszínhabot is, de ízesíthetjük mogyorókrémmel vagy akár sűrűbbre főzött pudinggal. A képzeletetekre bízom, hogy miként ízesítitek…
Ha tetszett ez a cikk a gurulós fánk receptjére is érdemes lehet ránézned.