Gasztro

Szalagos farsangi fánk – egyszerűen

Megosztás

Szalagos fánk nélkül nem is farsang a farsang. Tény, hogy néhány alapszabályt be kell tartani elkészítésekor, de ha ezek birtokában vagy, akkor már szinte gyerekjáték egy jó farsangi fánk elkészítése.

Szalagos fánk

Nézzük, mi az a pár szabály:

  1. Az olaj meleg legyen, de ne forró, mert különben gyorsan megég , belül pedig nyers maradhat.
  2. Ne zsúfoljunk az olajba sok fánkot sütéskor, hiszen a tészta sülés közben még dagadni fog.
  3. A fánk mindig lyukas felével lefelé kerüljön az olajba, mert így fog szépen úszni az olajba.
  4. Mikor bekerült a tészta az olajba egyből takarjuk le fedővel a sülő fánkjainkat, és szigorúan csupán másfél percig süssük (közepes hőmérsékleten), majd a fedőt félretéve fordítsuk meg őket és most a másik oldalukat is süssük másfél percig, de ezt már fedő nélkül.

Hozzávalók (kb. 25 – 30 darabhoz):

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 3 tojássárgája
  • 2 cent rum (amennyiben gyermek is fogyaszt belőle nem ajánlom, bár sütés közben nagy része elpárolog)
  • csipet só
  • 4 – 4.5 dl zsírosabb tej
  • 1 citrom reszelt héja (elhagyható)
  • 1 liter olaj vagy 1 kg zsír a sütéshez
  • Tálaláshoz: baracklekvár és porcukor

Szintén fontos, hogy a helyiség, ahol dolgozunk kellően meleg és huzatmentes legyen. Az alapanyagokat is ajánlatos időben előkészíteni, hogy átvegyék a környezet hőmérsékletét.

Elkészítés: A tej felét meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a porcukrot. Ha felfutott az élesztő belekavarjuk a tojások sárgáját, az olvasztott vajat, csipet sót, a többi tejet és a rumot. Ez utóbbi nem csak a tészta állagát javítja, hanem gondoskodik arról is, hogy sütés közben kevesebb olajat vegyen fel a tészta. Miután jól összekavartuk elkezdjük hozzáadagolni a lisztet. Figyeljünk arra, hogy ne legyen kemény a tészta, lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kell kapnunk. Alaposan kidolgozzuk és közben a citrom héját is belereszelhetjük. Addig kell dagasztani, amíg szép hólyagos nem lesz. Dolgozhatunk géppel is, fakanállal akár 20 perc is lehet a dagasztás.

Mikor szépen összeállt, tetejét liszttel meghintjük, letakarjuk, langyos, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük. Ez akár 30 – 40 percet is igénybe vehet. Türelem!

Utána lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, kinyújtjuk, közepes (vizespohár) méretű formával kiszaggatjuk. Ezt követően újra letakarjuk és 15 – 20 percig pihentetjük. Vigyázzunk, ne keljen túl, mert akkor nem lesz szalagos. Ezt követően a fenti 4 szabályt betartva megsütjük és bezsebeljük a család dicséretét! 🙂

Tálaláskor baracklekvárt teszünk rá és meghintjük porcukorral. De modernebb változat esetén tehetünk rá tejszínhabot is, de ízesíthetjük mogyorókrémmel vagy akár sűrűbbre főzött pudinggal. A képzeletetekre bízom, hogy miként ízesítitek…

Ha tetszett ez a cikk a gurulós fánk receptjére is érdemes lehet ránézned.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

.
.